Winterbanden

Over winterbanden, regels en verschillen met zomerbanden

De afgelopen winters is er veel te doen geweest omtrend het wel dan niet verplicht zijn van winterbanden in Duitsland. Deze onduidelijkheid is ontstaan naar aanleiding van een verkeerregelement in Duitsland, waarin staat dat elke auto op de juiste manier uitgerust dient te zijn. Behalve het gebruik van winterbanden in winterse omstandigheden betekent dit bijvoorbeeld ook een auto moet beschikken over voldoende anti-vries ruitenwisservloeistof. Worden in deze winterse omstandigheden geen winterbanden gebruikt, dan kan de automobilist ten eerste een bekeuring krijgen, maar kan ten tweede bij een mogelijk schadegeval (ook buiten eigen schuld) mede-aansprakelijk worden gesteld voor de schade. De verzekering zal dan niet de gehele schade vergoeden. Kortom, het zou zeer onverstandig zijn om zonder winterbanden naar winterse gebieden te vertrekken. Belangrijke opmerking die gemaakt dient te worden is dat winterbanden alleen verplicht zijn bij winterse omstandigheden; u mag dus gewoon met zomerbanden in Duitsland rijden wanneer er geen sprake is van ijzel, sneeuw of andere winterse omstandigheden, ook al is het hartje winter.

Hoe werkt een winterband

Zodra de temperatuur beneden 7 graden Celcius komt, neemt de elasticiteit (soepelheid, rekbaarheid) van zomerbanden af. Het rubber wordt dan harder en zorgt voor minder, voornamelijk op vochtige en ijzige wegen. De samenstelling van winterbanden is anders en juist geschikt zijn voor lage temperaturen. Dit is ook merkbaar aan de banden zelf; het rubber is veel zachter. 

Naast een andere samenstelling hebben winterbanden een andere belangrijke eigenschap; het profiel is anders opgebouwd dan bij zomerbanden. Winterbanden hebben vaak een profiel met lamellen. Door deze lamellen lijkt het alsof een profielblok in reepjes is gesneden. Door het zachtere rubber en het gewicht van de auto buigen deze lamellen tijdens contact met de weg, waardoor een zaagtandvormig oppervlak ontstaat (er ontstaan kartels). U kunt zich voorstellen dat een zaagtandvormig oppervlak op gladde, ijzige en besneeuwde wegen een veel betere grip geeft dan een vlakke en vaak gladde zomerband. De grip bergop wordt groter, de remweg wordt korter en ook zal de auto in bochten veel beter/stabieler op de weg liggen. Deze eigenschappen hebben winterbanden niet alleen beneden de 7 graden Celcius, maar ook bij normale temperaturen. Toch wordt het afgeraden bij warmer weer met winterbanden te blijven rijden omdat het zachte rubber vele malen harder slijt dan het rubber van een zomerband.

Het sneeuwvloksysteem

Winterbanden zijn te herkennen aan een sneeuwvloksymbool op de zijkant van een autoband. Vaak zult u een van de volgende tekens tegenkomen:
De M+S aanduiding staat voor Mud + Snow, echter wordt deze code al vrij snel aan banden toegewezen. Ons advies is dan ook om altijd banden met een sneeuwvloksymbool te kiezen. De winterbanden op deze website zijn altijd voorzien van een sneeuwvloksymbool.

Winterbanden bij Online-Velgen

Online-Velgen heeft in haar assortiment een ruime hoeveelheid winterbanden opgenomen. U kunt deze banden herkennen aan het sneeuwvlok symbool in de bandenkeuze-lijst.  Selecteer hiervoor: winterbanden. Wilt u een set lichtmetalen velgen met winterbanden bestellen, maar zijn winterbanden niet in de keuzelijst opgenomen, neem dan telefonisch contact op met Online-Velgen. Bent u op zoek naar een voordelige set lichtmetalen velgen met winterbanden zodat u zelf eenvoudig kunt wisselen, dan kan Online-Velgen u prima van dienst zijn. Neem telefonisch contact op met Online-Velgen voor speciale aanbiedingen!