Steekmaat, velgsteek en PCD

De steek of steekmaat van een velg, ook wel PCD (Pitch Circle Diameter), is een code die de maat van de bevestigingspunten van een velg aangeeft. Uit onderandere de steekmaat kan worden opgemaakt of een velg geschikt is voor een bepaalde auto. Een eerste onderscheid dat kan worden gemaakt wanneer we kijken naar een velg, is het aantal bevestigingsgaten dat een velg bevat. Zo zijn 4 of 5-gaats velgen het meest voorkomend bij personenwagens. 

Wanneer we de steekmaat nader bekijken zien we dat de code is opgebouwd uit het aantal bevestigingsgaten, gevolgd door de diameter van de denkbeeldige cirkel die de bevestigingsgaten snijdt, in milimeters. Bekijk ter illustratie onderstaand voorbeeld:

Welke steekmaat heeft mijn auto?

Een eenvoudig hulpmiddel om de steekmaat van uw auto te vinden vindt u op linksbovenin uw scherm. Door uw automerk en vervolgens uw automodel in het menu te selecteren, krijg u een overzicht van alle autovelgen met een de juiste steekmaat voor uw auto. Tevens vindt u daar ook een overzicht met de technische gegevens die nodig zijn voor de bepaling van geschikte lichtmetalen velgen.

Past een velg met steek van 5x100 op een auto met steekmaat 5x112?

Nee, de bevestigingspunten van de bouten/moeren van de auto zitten verder naar buiten waardoor velg niet op deze auto gemonteerd kan worden. Er is echter wel een uitzondering. Bijvoorbeeld: sommige italiaanse automerken voeren wielnaven met een steek van 5x98 (overigens ook 4x98). Met speciale bouten genaamd schuifbouten (ookwel springbouten of excentrische bouten) is een verschil van 2 mm te overbruggen, waardoor velgen met steekmaat 4x100 geschikt worden gemaakt voor auto's met een steekmaat van 4x98. Lees meer informatie over schuifbouten.